Helland Home har valgt ut to stoffkvaliteter i et utvalg farger:

Capture fra Gabriel

Tekstilet Capture fra Gabriel er en ull kvalitet (85% New Zealand Ull/ 15% polyamid) Ull er både smussavvisende, slitesterkt og elastisk, og derfor veldig vanlig å bruke på møbler. Hvis du ønsker den naturlige varen med gode egenskaper og hvor den opprinnelige lanolinen fra naturen fortsatt er med som ekstra beskyttelse, vil valget av ull være perfekt. Ullstoff vil oppleves varmere en andre typer møbelstoff.

Ull kan i begynnelsen avgi noen overskuddsfibre fra overflaten, dette kalles nupping. Dette har ingen betydning for kvaliteten, men er bare et tegn på en god og naturlig kvalitet. Mørkt tøy som denim kan gi avsmitting på hvite stoffer når de gnis mot hverandre – f.eks. et par nye jeans mot et lyst møbel.

Capture er testet til 200.000 martindale (Ekstra slitesterkt, tåler hard bruk) Vedlikehold: Tørrensing

Medley fra Gabriel

Tekstilet Medley fra Gabriel er en Polyester kvalitet. Medley er slitesterkt og testen av stoffet viser 100.000 Martindale (ekstra slitesterkt, tåler hard bruk) Vedlikehold: Medley kan vaskes på 60 grader.

Hva er Martindale slitasjetest?
Gjennom 70 år har ”The Martindale abrasion test” vært den mest brukte standard for testing av tekstilers slitestyrke. Maskinen ble oppfunnet like før andre verdenskrig da Dr.J.G Martindale ble bedt om å konstruere en maskin til å teste sliteegenskapene til et tekstil som skulle beskytte mot gassangrep, Maskinen ble opprinnelig utviklet for testing av ordinære flatvevde tekstiler, men brukes i dag på likt og ulikt av stoffer, blant annet luv-tekstiler. I det hele tatt alt som utsettes for slitasje, også tepper, klær - ja til og med til testing av tannbørster.

I Martindale maskinen plasseres sirkelrunde tekstilprøver med nøy­aktig 38 millimeter i diameter. Stoffprøvene spennes fast og gnis mot et standard slitestoff. Fire slike sirkler med prøver testes samtidig. Slitetasjemotstanden vurde­res etter hvor mange gnidninger som må til før det oppstår trådbrudd eller at all luv er borte for luvtekstiler. Testen stoppes når det er oppstått to trådbrudd.

Til sofa og private hjem anbefales tekstiler med minimum 15.000-25.000 martindale for å klare normal slitasje. Til sammenligning anbefales det normalt at man bruker stoff med over 50.000 Martindale i offentlige miljøer, busser, tog og lignende.

Eik treverk:

Helland produserer sine møbler fra grunnen. Vi benytter europeisk eik i treverket der produksjonen starter med en hel eikeplank. Innad i hver enkelt plank vil det være et stort fargespekter da kjerneved og ytterved har ulik fargesammensetning. Dette fantastiske fargespekteret blir ekstra sterkt når eik blir oljet, og møblene vil således få et unikt fargespill i ett og samme produkt.

Hvitoljet eik vil i motsetning til oljet uten pigment fremstå som et mer enhetlig farget produkt. Den unike strukturen i eikaen vil synes godt, men noe nedtonet og ulik vanlig oljet eik.

Sort- og hvit-lakkert eik er de to variantene der produktene er levert med heldekkende farge. Porene i eika vil synes, men ellers vil produktet være hvitt eller sort.

Vedlikehold av oljet eik:

Dersom eikemøbelet i utgangspunktet er oljet, er det viktig å være klar over at man bør olje med jevne mellomrom for at treverket skal være godt beskyttet. Olje vil over tid fordampe. For å beskytte treverket best mulig, bør man olje en gang i blant, hyppigheten avhenger av bruken og om det er en bordplate eller sittemøbler, og kvaliteten på oljen. Man kan legge en voks på toppen for å få en vokset glans, og litt «ekstra» beskyttelse. NB! Før oljing, må all voks fjernes først med Møbelrens og voksfjerner, slik at oljen kan trekke ned i treverket.

Generelt om voks

Vi anbefaler for øvrig ikke bivoks til eik, da bivoks er en svært myk voks, som lett blir klebrig. Hvis man f.eks holder tommelen på bordplaten en liten stund, vil man kjenne at det blir klebrig under.

Bivoks er først og fremst beregnet for bruk på myke treslag som gran og furu, som er helt ubehandlet fra før, eller kun behandlet med bivoks fra tidligere. Selv om mange fra gammelt av har brukt Bivoks til «alt» av treverk, er den med andre ord ikke så godt egnet for vanlige møbler.

Dersom man ønsker å vokse et møbel, bør man bruke en hardere voks, som ikke blir så lett klebrig. Vi anbefaler voks som inneholder karnauba. Denne voksen er beregnet for bruk på møbler, og kan brukes over olje og lakk for å få en vokset glans. Siden voksen er hardere, er den mer slitesterk, og trenger ikke å vedlikeholdes så ofte som bivoks.